Közfoglalkoztatás - Kánya Község Hivatalos Honlapja

Hírek

2011-05-18 21:39

Ekkor indult honlapunk

Kellemes böngészést kívánunk!

STARTMUNKA program

Önkormányzatunk a közfoglalkoztatásnál az alábbi célokat tűzte ki:

- értékteremtés

- minél több embernek tudjunk segíteni visszatérni a munka világába

- településünk fejlesztése, szépítése, karbantartása


MEZŐGAZDASÁGI közmunka 2014 -től

A pályázó önkormányzat 12 hónapon keresztül (2014 február 01 - 2015 február 28) biztosít átlagosan mintegy 15 főnek foglalkoztatási lehetőséget. Az önkormányzat 3 területen végezne mezőgazdasági termelést és a foglalkoztatottakkal valósítja meg a kapcsolódó, kaszálás, fakivágás, területtiszítási tevékenységet is.
1.Kánya, Fő utca 20. (380 hrsz., 3000 m2) Az idősek napközi otthona mögötti terület lassan már évtizedek óta műveletlen. A katolikus egyházközség tulajdonában van, de erre a pályázó érvénye használati szerződéssel rendelkezik. 2011-ben ezen terület egy részén konyhakertet hozott már létre az önkormányzat. A megtermelt zöldségeket a szomszédos település -Tengőd község- konyhájára szállítja be. A település az óvodai-iskolai étkeztetést ill. szoc. étkeztetést  erről a konyháról biztosítja. A kert végében patak folyik, amely alkalma az öntözési rendszer kialakítására is.(egy kisebb gát, szivattyú, tároló edény). A területen konyhakerti termelés folyna. (burgonya, fokhagyma, hagyma, sárgarépa, perzezselyem, saláta, paprika, paradicsom, cukkini stb...) Az élemiszerek a tengődi konyhára kerülenk beszállításra a feldolgozásra való előkészítést (tisztítás,mosás) A megtermelt zöldségeket a foglalkoztatottak savanyítják, tartósítják. 
Ezt egyrészt segélyzésre, másrészt a konyhára, harmadrészt pedig-felesleg esetén-eladásra fordítjuk.
2. Fő utca 20 (024 hrsz, 1500 m) A patakon túli területen mákot és olajtököt termelünk majd. Terveink között szerepel ezen terményekből hidegen sajtolt olaj előállítása.
Ennek kiültetését, gondozását, a terület előkészítését,  öntözését végzik a foglakoztatottak.
3. Kánya, Fő utca 176: (482 hrsz, 6068 m2) A falu óvodájának zártkerti része  szintén lassan egy évtizede megmunkálatlan.Ideális egy kisebb gyümölcsös kialakítására.
4. A Kánya-ér melletti kitisztított sávba akác és nyár csemetéket telepít az önkormányzat. Ezek a gyorsan növő
fajták segítségével a részorulók részére biztosítja a szükséges tüzelőanyag-kiegészítést. A kitisztított területek nyesedékét is felhasználja az ökormányzat komposztnak darálékként. Ebben együttműködik a szomszédos Tengőddel és Somogyegressel.
Az idősek nappali otthona mögött területek bekerítése elhelyezkedésük miatt indokolt.

5. A 2014-es évtől kezdve önkormányzatunk visszavette földterületinek egy részét - közel 2.5 ha-t. Ezen gabonatermesztést folytatnánk - idén kukorica.

 

Helyi speciális közfoglakoztatás

A pályázó önkormányzat 5 hónapon keresztül (május 01 - szeptember 30) biztosít 11 főnek foglalkoztatási lehetőséget. A program célja a közúthálózat elemeinek javításához kapcsolódó járdafelújítás, járdakészítés. Kányában a Fő utcai járdaszakaszok már pályázatai forrás segítségével elkészültek. A központi településrészen ugyanakkor az óvodától az orvosi rendelőig terjedő szakasz megépítésére nincs forrás. A járdát főleg idősek használják, akik az orvosi rendelőt gyakran látogatják. Ezen a kb. 300 métere szakaszon saját öntésű térkővel történne a foglalkoztatottak segítségével a lapozás. A település több utcájában (Petőfi utca, Jósef Attila utca) a beton járdalapokból álló járda rossz állapotú, egyenetlen, gazos. Ezen szakaszok jívását is meg kívánja valósítani a program révén a pályázó.  József Attila utca és a Petőfi Sándor utca közötti járdaszakasz építése is tervbe van véve ezen projecten belül.

 

2018

Évek alatt sikerült a közmunkások zömét visszevezetni az elsődleges munkaerő piacra.

Ezt sikerként kell elkönyvelni.

2018-ban gyakorlatilag 3-5 fő közmunkással tudunk csak tervezni és várhatóan ez a létszám is csökkeni fog.

A település karbantartására, az önkormányzati területek művelésére  más megoldást kell keresnünk.